Trwa ładowanie...

 

Trwa zapisywanie na newsletter...

Skrobia zamiast plastiku?

Każdego roku do oceanów trafia do 12,7 milionów ton śmieci z plastiku (wg danych Parlamentu Europejskiego). Szkodzi to roślinom i zwierzętom morskim, klimatowi oraz naszemu zdrowiu. Jak powstrzymać tę falę odpadów? Jednym ze sposobów są ekologiczne opakowania. Takie, które nie zawierają tworzyw sztucznych. Co może być dobrą alternatywą? Naukowcy i technolodzy widzą potencjał m.in. w skrobi.

W ostatnich latach znacznie wzrosła nasza świadomość ekologiczna. Rozumiemy, że stan środowiska bezpośrednio wpływa na nas samych i na nasze zdrowie. Jako konsumenci częściej przyglądamy się temu, co kupujemy. I coraz chętniej wybieramy produkty ekologiczne, oferowane w opakowaniu, które można poddać recyklingowi. Nawet jeżeli są nieco droższe. Wszystko po to, by zmniejszyć ilość śmieci z plastiku, które nie ulegają rozkładowi. Wspierają nas w tym producenci. Poszukują sposobów, które ograniczą liczbę opakowań z tworzyw sztucznych. Sięgają po „zielone” materiały, innowacyjne technologie oraz zamienniki plastiku. Okazuje się, że wartościowym surowcem do ekologicznych materiałów może być na przykład skrobia.

Papier opakowaniowy firmy Yanko

foto: Ekologiczny papier firmy Yanko produkowany z wykorzystaniem skrobi / fot. Yanko

Świeże spojrzenie

Firma Yanko stworzyła ekologiczny papier do pakowania produktów. Do jego produkcji wykorzystała właśnie skrobię.

"Dotychczasowe powłoki są wykonane z tworzyw sztucznych. Doskonale zabezpieczają produkt spożywczy przed zanieczyszczeniem czy przesiąkaniem tłuszczu, wody lub tlenu. Chronią go tym samym przed wysychaniem, psuciem się, jełczeniem. Papier powleczony tworzywem sztucznym praktycznie zachowuje się tak, jak folia. Niestety, podobnie jak ona, nie nadaje się do recyklingu ani kompostowania. Warstwa z tworzywa sztucznego nie tworzy również dobrej blokady dla przenikania szkodliwych substancji z papieru z recyklingu do żywności. Dlatego używa się ich na papier pierwotny (celulozowy), który jednak wciąż drożeje. Jego produkcja wiąże się też z wycinką lasów." – wyjaśnia Bogdan Siciak, wiceprezes firmy Yanko

Innowacyjny papier jest odpowiedzią na te problemy. Powleczony jest warstwą skrobi, która chroni żywność przed wilgocią i zanieczyszczeniami równie dobrze, co osłona foliowa. Zabezpiecza też zapakowany produkt przed szkodliwymi substancjami, które mogą przeniknąć z papieru z recyklingu. A przy tym jest naturalna – ulega całkowitemu rozkładowi.

Potencjał na przyszłość

Nowa formuła papieru nie weszłaby w życie, gdyby nie wsparcie Funduszy Europejskich. Dzięki dotacji powstała też dodatkowa hala z nowymi urządzeniami do produkcji. Zamówienia są już realizowane i można się spodziewać, że będzie ich przybywać. Producenci będą bowiem ponosić coraz większą odpowiedzialność za opakowania swoich produktów i ich recykling.

Hala produkcyjna w firmie Yanko

foto: Nowa hala produkcyjna firmy Yanko / fot. Yanko

Firma Yanko otrzymała dofinansowanie w wysokości blisko 5,9 mln zł z Programu Polska Wschodnia. Dzięki niemu zrealizowała projekt „Wdrożenie do praktyki gospodarczej na skalę europejską innowacyjnego produktu w postaci papieru barierowego…”.

***

Artykuł pochodzi z Biuletynu eFEkty nr 5/54, autor: Anna Raducha-Romanowicz. O tych i innych projektach, które powstały dzięki wsparciu Funduszy Europejskich przeczytacie w Biuletynie eFEkty