Trwa ładowanie...

 

Trwa zapisywanie na newsletter...

Świąteczne wypieki

Trudno wyobrazić sobie okres świąteczny bez smaku i zapachu świeżo upieczonego piernika. Jeśli domowe wypieki jeszcze przed Tobą, to pora zakasać rękawy i do dzieła!

Deser jak z bajki

Przepisów na pierniki i inne korzenne ciastka znajdziecie wiele! Ale co powiesz na świąteczną bezę – tort Pavlova? To doskonały sposób na wykorzystanie białek z innych wypieków!

Zdobyliśmy przepis na bezę idealną – na zewnątrz chrupką, w środku piankową, a do tego prostą w wykonaniu.

Jego autorką jest Pani Aneta ze Szczecina - wirtuozka pieczenia. Po latach pracy w branży handlowo-marketingowej Pani Aneta postanowiła zaryzykować i oddać się swojej pasji – wypiekom tortów artystycznych. Dzięki dotacji z Programu POWER Pani Aneta otworzyła wymarzoną pracownię o wiele mówiącej nazwie „Tort jak bajka”!

Beza z owocami

Propozycja podania, fot. gettyimages.com

Przepis na bezę Pavlova

By upiec idealną bezę Pani Anety potrzebujesz:

  • 6 białek z jajek w rozmiarze L w temperaturze pokojowej, wcześniej sparzonych,
  • 340 g drobnego cukru,
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej,
  • łyżeczka soku z cytryny lub octu winnego,
  • 250 g serka mascarpone,
  • 125 ml śmietanki 30 lub 36 %,
  • owoce do dekoracji (proponujemy typowo świąteczne – pomarańcze, żurawina, granat).

Piekarnik nagrzej do 120 stopni C (bez termoobiegu). Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i odrysuj okrąg o średnicy 22 cm.

Do misy miksera wlej białka i ubij pianę stopniowo, dodając cukier. Ubijaj, aż cukier całkowicie się rozpuści. Piana powinna być sztywna i gładka i lśniąca.

Dodaj mąkę i sok cytrynowy lub ocet, ubijając jeszcze przez minutę. Pianę wyłóż na narysowany okrąg na papierze. Rozsmaruj i podnieś boki szpatułką lub łyżka.

Wstaw do piekarnika i piecz przez 25 minut w 120 stopniach C, a następnie zmniejsz temperaturę do 100 stopni i piecz przez ok. 3 godzin.

Wyłącz piekarnik i pozostaw do wystudzenia. Ubij śmietankę z mascarpone i wyłóż delikatnie na bezę. Na koniec udekoruj deser świeżymi owocami.

Pavlovą możesz upiec dzień przed. Przechowuj ją w temperaturze pokojowej, pod przykryciem. Krem i owoce nałóż przed podaniem.