Trwa ładowanie...

 

Trwa zapisywanie na newsletter...

Linia do produkcji ekologicznych mieszanek dla zwierząt

Ekologicznie i ekonomicznie

Nic w przyrodzie nie powinno się marnować! To hasło do serca wzięła sobie podlaska firma Dary Natury, znana z produkcji ziół oraz herbat ziołowych i owocowych. Z ubocznych produktów zielarskich, które pozostają w procesie produkcji, stworzyła aromatyczne mieszanki ziołowe dla zwierząt hodowlanych.

Koryciny – siedziba przedsiębiorstwa – są celem wypraw wakacyjnych i wypadów weekendowych. Podróżnych przyciąga Ziołowy Zakątek, w którym można spędzić wolny czas, przy okazji delektując się tradycyjną scenerią podlaskiej wsi. Mirosław Angielczyk, właściciel firmy, stworzył tu na 15 ha Podlaski Ogród Ziołowy, stanowiący arkę dla ok. 1500 gatunków roślin.

Korzystając z Funduszy Europejskich, firma Dary Natury utworzyła nowy dział, w którym produkowane są dodatki do pasz. Opracowała ona kilkanaście receptur mieszanek zawierających wyłącznie ekologiczne składniki. Są to głównie zioła, owoce, warzywa oraz produkty powstające po ich przetworzeniu. – Pozwoliło to nam spożytkować pełnowartościowe uboczne produkty zielarskie i roślinne, które powstają w procesie produkcji herbat, tłoczenia soków i olejów – mówi dr inż. Beata Malec, kierownik Działu Pasz w Darach Natury.

W przemysłowej hodowli zwierzęta cierpią na liczne przypadłości spowodowane nieodpowiednim żywieniem. Często są w złej kondycji i mają słabą odporność. Krowy karmione są głównie kiszonkami (jedna zjada ich dziennie nawet 50 kg). Zakwaszają one organizm i obniżają walory smakowe mleka. – Nasze ekologiczne mieszanki mają za zadanie poprawiać kondycję i zdrowie zwierząt. Dzięki zawartości wielu ziół i dużej ilości błonnika regulują procesy trawienne, metabolizm. Testy wykazały pozytywny wpływ stosowania mieszanek ziołowych u koni – zmniejszają się problemy z układem oddechowym wywołane alergiami. Natomiast u krów zapobiegają one zapaleniom wymienia – dodaje dr inż. Malec.

Ekologiczne mieszanki
W mieszance uzupełniającej z ziołami dla krów mlecznych M-ZB2 znajdziemy: krwiściąg, rumianek pospolity, krwawnik, owoc jarzębiny, przywrotnik pasterski, jeżówkę, dziurawiec, oregano, ziele kuklika, pokrzywę nasączoną sokiem z kapusty kiszonej, wytłoki z pomidora, rzepaku, soi, lnu i susz marchwi.

Mieszanki są przeznaczone dla drobiu, bydła, trzody chlewnej, koni, kóz i owiec. Różnią się składem i działaniem. Wszystkie przeszły badania, gwarantujące, że zioła w żywieniu zwierząt to dobry wybór.

Projekt: Rozwój zaplecza badawczo-rozwojowego i przeprowadzenie prac B+R aż do etapu pierwszej produkcji w obszarze zastosowania surowców ziołowych, w tym poprodukcyjnych odpadów zielarskich, do wytwarzania ekologicznych produktów
Wartość: ok. 3,97 mln zł, w tym z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego (EFRR): 2,29 mln zł, Podlaski Program Regionalny